AYAM PEDAGING
Ayam pedaging atau
ayam daging (broiler) merupakan istilah bagi ayam yang diternak khusus untuk
pengeluaran daging.Ayam pedaging biasanya mempunyai bulu putih dan kulit
kekuningan. Kebanyakan ayam pedaging komersial mencapai berat boleh sembelih
dalam umur lima hingga tujuh minggu, namun baka-baka yang tumbuh lambat
mencapai berat boleh sembelih pada umur 14 minggu.
Oleh kerana ayam
pedaging begini muda ketika disembelih, maka kelakuan dan fisiologinya
seakan-akan burung yang belum dewasa. Disebabkan pemilihan artifisial untuk
pertumbuhan awal cepat serta kaedah penternakan yang digunakan untuk tujuan
itu, ayam pedaging terdedah kepada isu-isu kebajikan, terutamanya kebantutan
dan kecacatan rangka, luka di kulit dan mata, serta keadaan sesak jantung.
Ayam pedaging juga
dipelihara hingga matang dan tua tetapi tetap menghadapi isu kebajikan yang
berkenaan dengan kesusahan hati disebabkan dorongan makan yang tinggi serta
perapian paruh. Ayam pedaging biasanya diternak dalam kawanan campur jantina
dalam reban besar dalam keadaan intensif, tetapi ada juga yang diternak lepas
(ayam kampung). Ayam adalah salah satu haiwan ternakan yang paling umum
RESEPI AYAM MASAK SERAI
BAHAN BAHAN
1kg ayam dipotong kecil
5 batang serai dititik s
2 keping asam gelugor
Garam dan kunyit
BAHAN KISAR
5biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
sebesar ibujari halia
25biji cili kering
PROSES PENYEDIAAN
Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak. Angkat
ayam dan toskan minyaknya
Tumiskan bahan 2yang telah dimesin sehingga agak garing. Masukkan
serai dan goreng lagi
Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam
gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering.
Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini
menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas.
No comments:
Post a Comment