Lokan (Polymesoda
expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur
pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang
boleh dimakan dan sangat enak.
BAHAN
BAHAN
- 300gm isi lokan basuh bersih
- 20 biji cili api
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 2 batang serai (dititik)
- sedikit asam keping/ air asam jawa
- 100ml santan pekat (tambahkan dengan air) atau 1 kotak santan adabi (jenama apa pun boleh)
PROSES PENYEDIAAN
- Tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih sampai hancur. Titik kan serai
- Masukkan semua bahan yang ditumbuk/serai ke dalam periuk bersama-sama dengan santan dan juga isi Lokan.
- Jangan lupa masukkan asam keping.
- Kemudian masukkan garam dan serbuk kunyit ikut rasa
- Kacau selalu jangan sampai pecah minyak, masak sehingga lokan masak boleh lah tutup kan api.
No comments:
Post a Comment