Friday, December 15, 2017

LOKAN MASAK LEMAK CILI API

Lokan (Polymesoda expansa) adalah sejenis moluska dwicangkerang yang banyak terdapat di lumpur pinggir laut. Lokan adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan dan sangat enak.
BAHAN BAHAN
  • 300gm isi lokan basuh bersih
  • 20 biji cili api
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 batang serai (dititik)
  • sedikit asam keping/ air asam jawa
  • 100ml santan pekat (tambahkan dengan air) atau 1 kotak santan adabi (jenama apa pun boleh)

PROSES PENYEDIAAN
  • Tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih sampai hancur. Titik kan serai
  • Masukkan semua bahan yang ditumbuk/serai ke dalam periuk bersama-sama dengan santan dan juga isi Lokan. 
  • Jangan lupa masukkan asam keping.
  • Kemudian masukkan garam dan serbuk kunyit ikut rasa
  • Kacau selalu jangan sampai pecah minyak, masak sehingga lokan masak boleh lah tutup kan api.

No comments:

Post a Comment