KETAM
Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI KETAM MASAK CILI PEDAS
BAHAN BAHAN
1 kg ketam bakau potong dua
6 ulas bawang merah
1 ulas bwng putih
25 tangkai cili kering
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
gula melaka dan garam secukup
rasa
minyak masak secukupnya utk
menumis
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak kemudian tumiskan
bahan kisar sehingga naik minyak dgn api yg perlahan. Masukkan gula melaka, sos
tomato dan sos cili, kacau sehingga naik minyak
Masukkan ketam dan garam,
kemudian tutupkan kuali. Masukkan sedikit air jika perlu. Kacau supaya
ketam masak rata, kuah dah agak pekat bolehlah diangkat
No comments:
Post a Comment