Friday, December 15, 2017

KEPAH MASAK SOS TIRAM

Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan sungai yang boleh dimakan dari genus Aspahsis
BAHAN BAHAN 
  • 1kg kepah (clam) dibersihkan
  • 2 ulas bawang putih - potong nipis panjang *
  • 2 Ulas Bawang Merah*
  • 1 inci halia - potong nipis panjang *
  • 4 tangkai cili kering - kerat, buang biji *
  • 2-3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • sedikit kicap
  • secubit gula 
  • Minyak Masak

PROSES PENYEDIAAN
  • Panaskan sedikit minyak, masukkan bahan bertanda * dan tumis sekejap biar naik bau. dan pecah minyak.Masukkan kepah, sos dan kacau balik biar sebati
  • Masukkan sedikit air dan tutup kuali sekejap , masak sambil dibalik sekali sekala biar kepah masak/terbuka kulit, 
  • padamkan api dan siap


No comments:

Post a Comment