Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan sungai yang boleh dimakan dari genus Aspahsis
BAHAN BAHAN
- 1kg kepah (clam) dibersihkan
- 2 ulas bawang putih - potong nipis panjang *
- 2 Ulas Bawang Merah*
- 1 inci halia - potong nipis panjang *
- 4 tangkai cili kering - kerat, buang biji *
- 2-3 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- sedikit kicap
- secubit gula
- Minyak Masak
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan sedikit minyak, masukkan bahan bertanda * dan tumis sekejap biar naik bau. dan pecah minyak.Masukkan kepah, sos dan kacau balik biar sebati
- Masukkan sedikit air dan tutup kuali sekejap , masak sambil dibalik sekali sekala biar kepah masak/terbuka kulit,
- padamkan api dan siap
No comments:
Post a Comment