Friday, December 15, 2017

RESEPI KERANG MASAK PEDAS


Kerang merupakan nama sekumpulan moluska dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti hati, bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.

Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan pedal) untuk mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar. Kerang biasanya mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang didapati daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan pantas.
BAHAN BAHAN
  • 1 kg Kerang 
  • 4 Sudu besar Sos tiram
  • Sos cili secukupnya
  • Kicap manis secukupnya
  • Daun limau 2 helai
  • Daun salam 2 helai
  • Tomato dihiris
  • Daun bawang
  • Garam

BAHAN TUMIS
  • 5 biji bawang Merah
  • 4 biji Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • 1/2 inci Lengkuas
  • 20 biji Cili padi merah dihiris

PROSES PENYEDIAAN
  • Bersihkan kerang & tos dan umis bahan tumisan hinga naik bau.
  • Masukkan kerang & air.Kemudian tutup. Setelah itu masukkan sos cili,tiram,kicap n garam.gaul rata
  • Masukkan cili hiris,daun bawang & tomato. Masak sampai semua sebati. hidangkan



No comments:

Post a Comment