AYAM KAMPUNG
Ayam kampung adalah
istilah yang diberikan kepada ayam yang dipelihara secara lepas atau bebas.
Kebiasaanya ayam ini dipelihara di kawasan luar bandar atau di kawasan
perkampungan. Nama saintifik bagi ayam kampung ini ialah Gallus domesticus
adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) manakala di sebelah
Negara Barat mereka memanggilnya dengan gelaran ayam ternak lepas (free range
chicken) atau ayam organik (organic chicken).
RESEPI KARI AYAM KAMPUNG
BAHAN BAHAN
1 kg Ayam Kampung
50 gm Rempah Kari Daging
3 sudu besar Cili Mesin
2 biji buah Tomato
300 ml Santan Pekat
4 biji Ubi Kentang dibelah 4
Minyak untuk Menumis
Air Secukupnya
3 helai Daun Pandan 4disiat
siatkan
2-3 tangkai Daun Kari
2 batang Cili Hijau
Sedikit Kulit Kayu Manis dan
Bunga Lawang
BAHAN DIHIRIS NIPIS
1 biji Bawang Besar
5-6 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
2 inci Halia
Garam Secukup Rasa
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ayam yang telah
dipotong dan toskan. Panaskan minyak dan dalam periuk yang bersesuaian.
Tumis kulit kayu manis dan bunga lawang dan semua bahan yang dihiris hingga
keperangan dan naik bau. Masukkan juga daun kari dan daun pandan.
Bancuhkan rempah kari, cili
mesin, sedikit santan cair dan sedikit garam menjadi pes. Kemudian tumis atau
goreng hingga garing, pecah minyak dan naik bau. Guna api kecil jer supaya
rempah tu masak sempurna dan tidak hangit.
Bila rempah dah cukup masak,
masukkan ayam tadi dan biarkan dikecutkan atau dimasak sebentar dengan rempah
tu tadi. Masukkan juga buah tomato yang dibelah belah untuk mendapatkan rasa
juicy sikit. Dikacau selalu supaya tidak melekat atau hangit di bahagian bawah
periuk. Selepas itu baru dimasukkan air atau santan cair dan masak hingga
ayam tu empuk dan lembut.
Bila sudah betul betul empuk
bolehlah dimasukkan ubi kentang dan santan pekat. Perisakan dengan garam
secukup rasa. Jika suka lebih masam boleh ditambahkan lagi buah tomato. Boleh
juga dipatah patahkan beberapa batang cili hijau ke dalam kuah jika suka.
No comments:
Post a Comment