Sunday, December 10, 2017

UDANG MASAK BERLADA TOMATO

UDANG
Udang ialah sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata . Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainya
Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.

UDANG MASAK BERLADA TOMATO
BAHAN BAHAN
10 ekor udang kuning saiz L, bersihkan dan gaul sedikit garam kunyit, kemudian digoreng sebentar.
1/2 biji bawang besar, dipotong bulat
1/2 biji lada hidup, dihiris-hiris
1 biji tomato, dibelah 6
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
1 biji perahan limau kasturi
2 biji bawang putih, dihiris halus
Daun salad dan timun untuk hiasan

BAHAN KISAR
10 biji cili padi
3 biji lada merah
3 ulas bawang putih
1 biji buah tomato

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih yang dihiris hingga kekuningan. Masukkan bahan-bahan kisar dan tumis hingga garing dan naik minyak. Tambah garam dan gula secukup rasa. 

Masukkan udang yang telah digoreng, air limau kasturi dan hirisan bawang besar, lada hidup dan tomato. Kacau rata dan sesuaikan rasa. Sedia untuk dihidangkan. 



No comments:

Post a Comment