Friday, December 15, 2017

KEPAH MASAK HALIA

Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan sungai yang boleh dimakan dari genus Aspahsis
BAHAN BAHAN
  • 1kg Kepah bersihkan
  • Halia dalam hujung ibu jari
  • 2 Serai sebatang
  • 2 ulas  merah besar 
  • 2 ulas  Bawang putih 
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Sos Tiram satu sudu kecil 

PROSES PENYEDIAAN
  • Panaskan kuali dan letak minyak sikit . Bila minyak dah panas,  Masukkan bawang merah besar , bawang putih , halia , sos tiram dan serai dalam kuali  dan naik bau . 
  • Lepastu masukkan gula secukup rasa dan terus masukkan kepah dan masukkan air sikit. 
  • Tutup dengan penutup untuk 5 minit lepastu masukkan garam secukup rasa . Kacau 
  • Bila kepah tu dah terbukak luas , korang bolehlah tutup api dan hidangkan 

No comments:

Post a Comment