Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin
yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah
sejenis kerang-kerangan sungai yang boleh dimakan dari genus Aspahsis
BAHAN BAHAN
- 1kg Kepah bersihkan
- Halia dalam hujung ibu jari
- 2 Serai sebatang
- 2 ulas merah besar
- 2 ulas Bawang putih
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Sos Tiram satu sudu kecil
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan kuali dan letak minyak sikit . Bila minyak dah panas, Masukkan bawang merah besar , bawang putih , halia , sos tiram dan serai dalam kuali dan naik bau .
- Lepastu masukkan gula secukup rasa dan terus masukkan kepah dan masukkan air sikit.
- Tutup dengan penutup untuk 5 minit lepastu masukkan garam secukup rasa . Kacau
- Bila kepah tu dah terbukak luas , korang bolehlah tutup api dan hidangkan
No comments:
Post a Comment