Sunday, December 10, 2017

RESEPI IKAN SIAKAP TIGA RASA

IKAN SIAKAP
Ikan Siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih, merupakan ikan air tawar dan air masin. Nama sainsnya Lates calcarifer.
Ikan Siakap merupakan ikan pemangsa. Ikan Siakap mendiami sungai, dan air laut. Diet utamanya adalah anak-anak ikan (termasuk anaknya) dan juga udang, serangga kecil seperti cengkerik, dan cacing.

Siakap muda makan zooplankton. Spesies katadromous ini tinggal di sungai dan menyusur sungai dan kekuala dan lembah takungan banjir bagi bertelur. Pada permulaan monson, ikan jantan menyusur kehilir bagi bertemu ikan betina, yang bertelur dengan banyaknya (berjuta setiap ekor). Ikan dewasa tidak menjaga telor atau anaknya, yang memerlukan air payau untuk berkembang. Spesies ini adalah hermaphroditik turutan, kebanyakan individual matang sebagai jantan dan menjadi betina selepas sekurang-kurangnya satu musim mengawan; dengan itu kebanyakan spesimen besar adalah betina.

RESEPI IKAN SIAKAP 3 RASA


BAHAN BAHAN
1 ekor Ikan siakap berat 500gm -siang dan goreng 
halia 1 cm-hiris
2 batang - ketuk
2 Ulas bawang  - Tumbuk
3 ulas bawang merah -tumbuk
1biji tomato - potong dadu
3 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
sedikit kicap manis secukup rasa
sedikit air 
sedikit air asam jawa
minyak masak

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah dan halia. masukan sos tiram,sos cili dan kicap serta air

Masukan tomato dan air asam limau. masukkan serai dan biar mendidih dan agak pekat.adjust .kalau terlau pekat,tambah sikit air.

Akhir sekali tuang kan ke atas ikan. taburkan dengan hirisan daun sup/daun bawang dan hirisan cili besar utk hiasan.

No comments:

Post a Comment