PISANG GORENG
Pisang
goreng merupakan makanan ringan jenis goreng celup tepung yang popular di
Malaysia, Indonesia, dan Singapura. Ia dimakan pada waktu pagi, dan petang
biasanya dihidang panas-panas. Ia sering dijual oleh penjaja jalananPisang biasanya dicelup dalam adunan cair kunyit, dan tepung sebelum digoreng dalam minyak. Kini terdapat pisang goreng yang dihidangkan bersama keju, jam dan cokelat. Sesetengah orang mendakwa ini bagi meningkatkan imej makanan sebagai makanan tradisional bagi mereka yang berpendapatan rendah.
Pisang Raja merupakan jenis pisang yang popular bagi di jadikan pisang goreng. Pisang goreng juga merupakan kiasan yang bererti sesuatu yang mendapat permintaan ramai.
BAHAN BAHAN
1kg Pisang sabah yang
masak sedang sedang.
500gm tepung jagung cap
Teratai
2 Biji Telur
2 sudu kecil garam
sedikit kapur
sedikit pewarna
kuning telur
PROSES PENYEDIAAN
Kupas pisang dan
potong memanjang bahagi 2 atau 3.
Gaulkan semua bahan di atas dan pastikan tidak cair dan tidak pekat
Masukan minyak dalam kuali pastikan banyak sikit minyak dan pisang akan tenggelam semasa di goreng. Goreng pisang yang telah digaul dengan tepung dan bahan bahan lain tadi
Goreng hingga warna jadi keperangan.siap untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment