Friday, December 15, 2017

RESEPI SIPUT BULUH TUMIS

Siput buluh atau juga dikenali sebagi ambal (Sabah/Sarawak) adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan. Nama saintifiknya "'Ensis arcuatus"' 

Siput buluh merupakan siput bercengkerang memanjang itu mudah diperoleh di kawasan pantai berlumpur di Malaysia, terutama di Terengganu, Selangor, dan Sabah dan dijadikan sumber pendapatan oleh golongan nelayan. Spesies siput buluh turut terdapat di California (Amerika Syarikat), China dan Hong Kong.
BAHAN BAHAN
  • 500 gm Siput Buluh
  • 15 biji cili padi - tumbuk
  • 3 biji bawang merah - tumbuk
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 batang serai - titik
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 sudu makan kicap cair
  • sedikit air asam jawa 
  • garam dan gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
  • Tumis bahan tumbuk, serai dan daun limau purut hingga terbit baunya. 
  • Kemudian masukkan air asam jawa, air, kicap cair dan siput. Kacau rata dan akhir sekali..
  • perisakan dengan garam dan gula secukup rasa. 
  • Dah siap... bolehlah dihidangkan ketika masih panas.

No comments:

Post a Comment