KETAM
Ketam adalah
krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor"
yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya
adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan
satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae).
Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan
haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari
ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan
kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI KETAM MASAK TAUCU
BAHAN BAHAN
3 ekor Ketam bunga
Tepung Jagung
1 ulas Bawang Besar
4 ulas Bawang merah
1/2 inci Halia
Serbuk cili
Taucu
Sos Cili
Sos Tomato
Sos Ikan
2 Telur
PROSES PENYEDIAAN
Bersihkan ketam tu, potong dua,
toskan kemudian digoreng seketik, angkat dan ketepikan. tumis bahan bawang tadi
dalam kuali tempat menggoreng tadi dengan dikurangkan minyaknya. tumis hingga
naik bau kemudian masukkan semua sos sampai pecah minyak.
sesuaikan dengan rasa kita dengan
garam dan gula. last sekali barulah masukkan
ketam yang digoreng tadi. Gaul sebati sebelum dimasukkantelur yang dipecahkan.
No comments:
Post a Comment