Kerang merupakan nama sekumpulan moluska dwicangkerang daripada
famili Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di pantai-pantai di seluruh
dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti hati, bersimetri dan mempunyai
tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah sejenis haiwan bercengkerang
(kerang-kerangan) yang boleh dimakan.
Mantel mempunyai tiga
bukaan (inhalan, ekshalen, dan pedal) untuk mengalirkan air serta untuk
membenarkan kakinya ke luar. Kerang biasanya mengorek lubang dengan menggunakan
kakinya dan makan plankton yang didapati daripada pengaliran air masuk dan
keluar. Kerang-kerang juga berupaya untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu
meluruskan kakinya. Berbeza dengan kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah
hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan pantas.
BAHAN BAHAN
- 300 gm isi kerang
- 2 batang serai - Tumbuk/Kisar
- 3 ulas bawang putih ~ ditumbuk/kisar
- 2 biji bawang besar ~ ditumbuk/kisar
- 3 sudu(kurang atau lebih) cili yg telah dikisar
- 2 biji bawang besar ~ dihiris
- 1 cm (sedikit saja) belacan(jika suka) ~ kisar/tumbuk bersama bawang
- 1 sudu besar air asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Sedikit air
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah/terbit minyak.
- Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul rata.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Jika inginkan kuah, tambahkan air
- Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah masak bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment