Kepah atau Siput
gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak
dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan sungai
yang boleh dimakan dari genus Aspahsis
BAHAN
BAHAN
- 1kg Kepah dibersihkan
- Serai-kisar
- Lengkuas-kisar
- Bawang Merah-kisar
- Bawang Putih-kisar
- Halia-kisar
- Cili Padi (mengikut kesesuaian citarasa, kalau nak pedas banyakkan cili api)- kisar
- 2sd sos tiram
- 2sd sos cili
- 2sd kari
- 1 kiub ikan bilis
- Gula
- Garam
PROSES PENYEDIAAN
- Tumis bahan kisar sehingga naik minyak
- Masukkan sos tiram, sos cili, rempah kari dan kiub ikan bilis.
- Masukkan kepah (masak sebati)
- Masukkan gula dan garam. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment