Friday, December 15, 2017

KEPAH MASAK BEREMPAH

Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah sejenis kerang-kerangan sungai yang boleh dimakan dari genus Aspahsis
BAHAN BAHAN
  • 1kg Kepah dibersihkan
  • Serai-kisar
  • Lengkuas-kisar
  • Bawang Merah-kisar
  • Bawang Putih-kisar
  • Halia-kisar
  • Cili Padi (mengikut kesesuaian citarasa, kalau nak pedas banyakkan cili api)- kisar
  • 2sd sos tiram
  • 2sd sos cili
  • 2sd kari
  • 1 kiub ikan bilis
  • Gula
  • Garam

PROSES PENYEDIAAN
  • Tumis bahan kisar sehingga naik minyak 
  • Masukkan sos tiram, sos cili, rempah kari dan kiub ikan bilis.
  • Masukkan kepah (masak sebati) 
  • Masukkan gula dan garam. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment