Kepah atau Siput gayam merupakan sejenis kerang-kerangan air masin
yang boleh dimakan dan banyak dijual di pasar, terutama pasar tani. ia ialah
sejenis kerang-kerangan sungai yang boleh dimakan dari genus Aspahsis
BAHAN BAHAN
- 500 gm kepah - dibersihkan dan toskan
- 2 batang serai - diketuk
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- 1in halia - dipotong panjang
- 5 biji cili api - diketuk
- 1 sb sos tiram
- 1 biji bawang besar - dipotong bulat
- daun bawang, tomato ceri
- garam dan gula utk perasa
- 2 sb minyak
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi.
- Masukkan serai serta cili api. Kacau hingga naik bau.Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati dan masukkan kepah.
- Kacau sekejap dan tutup kuali. Biarkan lebih kurang 3 minit atau sehingga cengkerang kepah berubah warna.
- Sekiranya masakan agak kering, masukkan sedikit air. Kacau hingga sebati pastu masukkan bawang besar, tomato ceri dan daun bawang.
- Padamkan api dan kacau sekejap dan terus hidang kedalam pinggan. Bolehlah dimakan dgn nasi putih
No comments:
Post a Comment