Saturday, December 16, 2017

RESEPI IKAN KERISI MASAK KICAP

IKAN KERISI
Kerisi (Pristipomoides filamentosus) adalah ikan dasaran yang menghuni dasar perairan tropis Indo-Pasifik. Ikan ini masih satu suku dengan kakap dan merupakan ikan pancing yang umum ditangkap. Orang Hawaii menyebutnya ōpakapaka



RESEPI IKAN KERISI MASAK KICAP

BAHAN BAHAN
3 ekor ikan Kerisi saiz sederhana
1 ulas bawang putih - ketuk
1/2 labu bawang besar - hiris
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 biji tomato - hiris
sedikit lada bengala @ cili hijau
kicap manis secukupnya
sedikit garam, gula dan aji jika suka
sedikit minyak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN
Lumur ikan dengan sedikit garam kunyit. Panaskan minyak untuk mengoreng secukupnya, goreng ikan seperti biasa hingga garing dikedua bahagian, angkat ketepikan.

Dengan kuali lain, panaskan minyak Masak, masukkan bawang putih kemudian masukkan kicap dan semua jenis sos. Masukkan sedikit air, lada bengala/cili hijau, bawang besar, tomato dan perasa secukup rasa.



Masak biar mendidih sekejap, kemudian boleh la dituang atas ikan goreng tadi

No comments:

Post a Comment