SUP
Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.
Secara tradisinya, sup dikelaskan kepada dua kumpulan utama: sup jernih atau cair dan sup pekat. Klasifikasi Perancis bagi sup cair adalah kaldu dan consommé. Sup pekat dikelaskan bergantung kepada jenis ejen penebalan digunakan: puri adalah sup sayur dipekatkan dengan kanji; bisk diperbuat daripada puri kerang atau sayur-sayuran dipekatkan dengan krim; sup krim dipekatkan dengan sos béchamel; dan veloutés dipekatkan dengan telur, mentega, dan krim. Bahan-bahan lain yang biasa digunakan untuk memekatkan sup dan kaldu termasuk telur,nasi, lentil, tepung dan gandum; banyak sup popular juga menggunakan lobak merah dan kentang.
RESEPI SUP IKAN MERAH
BAHAN BAHAN
500gram ikan merah
4 cawan air
minyak utk menumis
Daun sup/daun bawang
dan bawang goreng-utk taburan
BAHAN DITUMBUK
1 sudu besar lada
sulah/putih
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
BAHAN TUMIS
1 btng kayu manis
1 kntm bnga lawang
2 biji buah pelaga
1 ulas bwng
putih-hiris
2 biji bwng
merah-hiris
PROSES PENYEDIAAN
Ikan di siang
dibersihkan dan toskan.Tumbuk lada putih hingga lumat dan tumbuk bhn2 yg lain
sehingga lumat.
Panaskan minyak dan
tumiskan bahan bahan tumis.
Masukkan bahan bahan
tumbuk tadi dan tumis sehingga naik bau..
Masukkan air, biarkan
mendidih.masukkan ikan dan kacau rata.Tambah air lagi jika perlu. Masukkan
garam dan perasakan.
Sekiranya dah cukup
rasa, matikan api dan angkat. Letak dlm mangkuk dan taburkan bwng goreng dan
daun sup/bawang. Sedia utk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment