Sunday, November 26, 2017

RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK KICAP

Kembung adalah nama sekelompok ikan laut yang tergolong ke dalam marga Rastrelliger, suku Scombridae. Meskipun bertubuh kecil, ikan ini masih sekerabat dengan tenggiri, tongkol, tuna, madidihang, dan makerel. Di Ambon, ikan ini dikenal dengan nama lema atau tatare, di Makassar disebut banyar atau banyara. Dari sini didapat sebutan kembung banjar.

Kembung termasuk ikan pelagis kecil yang memiliki nilai ekonomis menengah, sehingga terhitung sebagai komoditas yang cukup penting bagi nelayan lokal. Kembung biasanya dijual segar atau diproses menjadi ikan pindang dan ikan asin yang lebih tahan lama. Ikan kembung yang masih kecil juga sering digunakan sebagai umpan hidup untuk memancing cakalang.
BAHAN BAHAN
2-3  ekor ikan kembong sederhana besar digaram kunyit dan digoreng.
1 biji bawang besar dimayang
1 biji bawang putih dihiris
3 biji lada merah dihiris
sedikit air asam jawa
sedikit kicap manis
sedikit kicap masin

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan hiris hingga layu.

Masukkan kicap manis dan kicap masin diikuti dengan air asam jawa. Bila sudah masak, masukkan pula ikan yang digoreng tadi. Gaul sebati dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment