Tuesday, November 28, 2017

RESEPI KERABU IKAN BILIS DAUN KETUMBAR

IKAN BILIS

Ikan bilis merupakan ahli keluarga (Engraulidae) bagi ikan air masin kecil yang lazim. Ikan ikan genera Stolephorus dan Encrasicholina (bunga air) adalah biasa di Malaysia. Ikan bilis ialah ikan hijau yang kecil dengan pantulan biru berikutan jalur melintang pada badannya. Panjang maksimumnya ialah 23 cm. Muncungnya tumpul dengan gigi yang kecil dan tajam pada kedua-dua rahangnya. Mulutnya lebih besar daripada ikan hering. Makanan utama ikan bilis ialah plankton.

RESEPI KERABU IKAN BILIS DAUN KETUMBAR

BAHAN BAHAN
300gm Ikan bilis yang telah di goreng dan di ketepikan.
1 biji bawang holland -  potong dadu
5 biji bawang kecil merah - potong dadu
2 biji tomato - potong dadu
20 biji cili api -  hiris halus
3 batang serai -  hiris halus
1 ikat daun ketumbar - di hiris kasar
Sedikit garam
1/2 sudu makan gula
8 biji Jus limau kasturi

PROSES MASAK
Gaul kesemua bahan-bahan tadi kecuali ikan bilis, limau kasturi, garam dan gula.

Masukkan garam, gula dan jus limau kasturi kemudian gaul rata dan rasa.


Akhir sekali baru masukkan ikan bilis, gaul rata dan sedia untuk di hidang.

1 comment: