Tuesday, November 28, 2017

RESEPI TUMIS IKAN BILIS CILI API

TUMIS
Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk. Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan.

RESEPI TUMI IKAN BILIS CILI API

BAHAN BAHAN
200gm Ikan bilis
30 biji genggam cili api
garam
gula

BAHAN UNTUK DIKISAR
3 biji bawang putih
1 biji bawang besar
sedikit belacan

PROSES MASAK
Kisar bawang besar, bawang putih dan belacan sehingga halus, baru masukkan cili api dan kisar sedikit kasar.

Goreng kan ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
Buang minyak menggoreng ikan bilis tadi dan gantikan dengan yang baru. Bila minyak dah panas, tumiskan bahan kisar tadi sehingga terbit bau wangi.  Pastikan di tumis sehingga berwarna keperangan dan hampir nak garing.


Masukkan garam secukup nya Dan jika perlu masukkan gula sedikit  Gaul rata dan matikan api.  Biarkan sejuk dulu. baru gaul kan dengan ikan bilis tadi. Sedia untuk di hidang.

No comments:

Post a Comment