Wednesday, November 29, 2017

RESEPI DAGING GULAI KAWAH

GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.

RESEPI DAGING GULAI KAWAH

BAHAN BAHAN
500gram daging lembu hiris nipis
1paket kerisik
1 paket kecil kari daging suka pekat2
2 batang serai (ketuk)
3-4 sb cili giling
3 helai daun limau purut
1 cawan santan pekat
Rempah 4 beradik
3sb gula merah
2-3 keping asam keping
minyak
garam
Air

BAHAN KISAR
1 labu bawang merah
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2inci halia

PROSES MASAK
Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 beradik, bahan kisar,serai ketuk sehingga wangi.  Masukkan cili giling

masak hingga garing dan pecah minyak. Masukkan daging dan kacau rata.Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.

Bila daging agak empuk, masukkan santan, kerisek, garam, gula merah, daun limau purut dan asam keping Biarkan mereneh hingga daging betul empuk.Kacau sekali sekala

Biarkan sampai pekat.Tutup api.


No comments:

Post a Comment