Wednesday, November 29, 2017

RESEPI DAGING MASAK KICAP HITAM MANIS

KICAP
Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap secara amnya ialah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu

Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kadang-kadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.

RESEPI DAGING MASAK KICAP HITAM  MANIS
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
300 gm daging
1 in halia kisar
3 biji bawang merah-kisar
2 ulas bawang putih-kisar
1 biji bawang besar-mayang
1 sudu cili boh
3 sudu kicap manis
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili } ela letak tomato puree
air
garam
minyak

PROSES MASAK
goreng daging dahulu hingga masak. angkat n ketepikan. tumis bahan kisar hingga wangi. masukkan cili boh dan biar garing. masukkan kicap, semua sos dann air sket. kacau ,


Masukkan daging dan bawang besar. masak sekejap, kacau sebati, angkat dann hidangkan.

No comments:

Post a Comment