Tuesday, November 28, 2017

RESEPI DALCA DAGING KETETEL

Masakan India dicirikan oleh kegunaan pelbagai rempah, herba dan sayur-sayuran lain ditumbuh di India dan juga untuk amalan tersebar vegetarianisme di sepanjang banyak bahagian masyarakat. Setiap keluarga masakan India dicirikan oleh suatu campuran luas teknik hidangan dan masakan. Sebagai suatu akibat, ia berlainan dari rantau ke rantau, mencerminkan demografi berlainan dari subbenua India yang secara etnik berpelbagai.

RESEPI DALCA DAGING KETETEL
BAHAN BAHAN
Daging Ketetel di bersihkan di tos
2 biji ubi kentang di potong 4
Lobak Merah
Tomato di potong 4 
Bawang besar
bawang putih
dan halia di kisar
Rempah kari daging di perap bersama daging ketetel dan bahan2 yang di blend.

BAHAN TUMISAN
Bawang besar
Bawang putih
halia di hiris.
Kayu Manis
Bunga Lawang

PROSES MASAK
Tumis bahan yang di hiris sehingga naik bau. Masukkan daging ketetel yang di perap tadi.  Tumis sehingga rempah naik bau wangi dan pecah minyak.

Masukkan air agak agak daging tenggelam dan masak sehingga empok. Bila daging dh empok, masukkan ubi kentang, lobak dan tomato dan masak sehingga lembut.

Masukkan garam secukup rasa. siap


No comments:

Post a Comment