Tuesday, November 28, 2017

RESEPI SAWI BATANG PUTIH DI TUMIS KICAP

TUMIS
Penumisan adalah teknik memasak cepat dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk. Penumisan biasanya dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan mengangkat segera dari minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah banyak, seperti air, kaldu, atau santan.

RESEPI SAWI TUMIS KICAP

BAHAN BAHAN
Sawi di potong mengikut size kecil
Batang sawi di hiris halus.
1 biji telur
1 keping fish cake di hiris
4 biji bawang putih di ketuk
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap cair
Air
Perasa

PROSES MASAK
Panaskan kuali dan masuk sedikit minyak masak. Tumiskan bawang putih sehingga garing dan wangi.

Masukkan fish cake. Masukkan sos tiram dan juga kicap cair Masukkan sedikit air masak

Pecahkan sebiji telur dan kacau rata. Masukkan perasa secubit rasa.  Kacau rata.


Akhir sekali masukkan sayur dan gaul sehingga rata.Tak Bila sayur dah cukup masak. Boleh di angkat dan di hidang.

No comments:

Post a Comment