Wednesday, November 29, 2017

RESEPI UBI KAYU GORENG BEREMPAH

UBI KAYU
Ubi kayu (nama botani: Manihot Esculenta Crantz) ialah tumbuhan tropika dan subtropika dari famili Euphorbiaceae yang terkenal sebagai sumber utama karbohidrat dan daunnya sebagai sayuran. Ubi kayu dikatakan berasal dari bahagian tropika Amerika Selatan tetapi kini taburannya hampir di semua kawasan tropika seluruh dunia.

RESEPI UBI KAYU GORENG BEREMPAH
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
Beberapa ketul ubi kayu (dibersihkan dan dipotong memanjang)
Minyak untuk menggoreng

BAHAN TUMBUK
Sedikit ketumbar
1 sudu kecil kunyit serbuk @ 1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih
garam secukup rasa

PROSES MASAK
Gaulkan semua bahan tumbuk dengan ubi kayu. Perapkan lebih kurang 20 minit.


Panaskan minyak dalam kuali dan goreng hingga kekuningan Angkat dan bolehlah  dimakan begitu sahaja atau dicicah dengan sambal kicap

No comments:

Post a Comment