Sunday, November 26, 2017

RESEPI UDANG MASAK SAMBAL

Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan.

Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.
BAHAN BAHAN
500 gram udang saiz sederhana dibuang kulit dan tinggalkan hanya ekornya
sedikit garam, gula dan serbuk perasa

BAHAN DITUMBUK / KISAR
15 tangkai cili kering
sedikit belacan
2 biji bawang besar
1 biji bawang kecil
air asam jawa secukupnya untuk mengisar

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan goreng udang hingga separuh masak dan ketepikan.

Dengan lebihan minyak tadi tumis bahan-bahan kisar bersama belacan hingga pecah minyak dan naik bau.

Tambahkan dengan garam, gula dan perasa secukupnya.

Masak sambal lagi hingga tanak dan masukkan udang. Gaul sebati dan tutup api. Boleh tambahkan dengan hirisan bawang besar jika suka.

No comments:

Post a Comment