Sambal ialah sos yang diperbuat
daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain
seperti garam, cuka dan belacan.
Sambal ialah salah satu hidangan
istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang
berasal dari berbagai-bagai daerah.
BAHAN BAHAN
500 gram udang saiz sederhana dibuang
kulit dan tinggalkan hanya ekornya
sedikit garam, gula dan serbuk perasa
BAHAN DITUMBUK / KISAR
15 tangkai cili kering
sedikit belacan
2 biji bawang besar
1 biji bawang kecil
air asam jawa secukupnya untuk
mengisar
PROSES MASAK
Panaskan minyak dan goreng udang
hingga separuh masak dan ketepikan.
Dengan lebihan minyak tadi tumis
bahan-bahan kisar bersama belacan hingga pecah minyak dan naik bau.
Tambahkan dengan garam, gula dan
perasa secukupnya.
Masak sambal lagi hingga tanak dan
masukkan udang. Gaul sebati dan tutup api. Boleh tambahkan dengan hirisan
bawang besar jika suka.
No comments:
Post a Comment