Penumisan adalah teknik memasak cepat
dengan menggunakan sedikit minyak dan api besar (panas tinggi), biasanya untuk
bumbu. Kegiatan ini disebut menumis dan hasilnya disebut sebagai tumisan atau
tumis saja. Dalam menumis, bahan yang dimasak dipotong-potong kecil atau
dimemarkan terlebih dahulu agar panas cepat masuk. Penumisan biasanya
dihentikan ketika bahan sudah mulai kecoklatan dengan mengangkat segera dari
minyak panas atau ditambahkan bahan cair dalam jumlah banyak, seperti air,
kaldu, atau santan umpan hidup untuk memancing cakalang.
BAHAN BAHAN
500 gm daging batang pinang
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit garam
sedikit air asam jawa
secubit gula dan serbuk perasa
air
BAHAN DIHIRIS
1 biji bawang besar
1 biji lada hijau
2 biji lada merah
PROSES MASAK
Gaulkan daging yang dihiris dengan
serbuk kunyit dan garam secara merata.
Panaskan minyak dan tumis daging tadi
hingga airnya kering. Tambahkan sedikit air lagi dan biar empuk.
Apabila kuah mula pekat tambahkan air
asam jawa dan gaul sebati. Diikuti gula dan serbuk perasa. Kacau lagi.
Masukkan hirisan lada hijau, lada
merah dan bawang besar. Kacau dan biarkan seketika di atas api hingga
bahan-bahan hiris tadi agak layu.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment