MASAK LEMAK
Masak lemak ialah
sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi nusantara dalam
pembikinannya. Jenis juadah ini terkenal di negara rumpun Melayu nusantara
iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.
Masak lemak ialah
sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa dan jenis makanan ini
merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak lemak dikaitkan
dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga jenis yang berkuah
pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan serta air dalam
masakan.
RESEPI MASAK LEMAK
CENDAWAN SISIR
BAHAN BAHAN
200gm cendawan
sisir - dibersihkan dan ditoskan
1 cawan santan
sedikit ikan bilis
- dibelah
1 batang serai -
diketuk
1 -2 keping asam
gelugor
Garam dan gula
secukup rasa.
BAHAN KISAR:
3 ulas bawang merah
sedikit ikan bilis
kunyit hidup
10 biji cili api
PROSES MASAK
Satukan kesemua
bahan ke dalam periuk.Kacau perlahan-lahan di atas api yg sederhana sehingga
mendidih. Angkat dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment