Wednesday, November 29, 2017

RESEPI KEPAK AYAM GORENG MADU DAN SOS

MADU
Madu ialah sejenis manisan dihasilkan oleh lebah menggunakan nektar bunga. Kepelbagaian madu terhasil daripada lebah madu (genus Apis) ialah yang paling selalu menjadi rujukan dan jenis madu yang dipungut oleh penternak madu serta kegunaan oleh manusia. Madu yang dihasilkan oleh lebah dan serangga lain mempunyai sifat berlainan.

Lebah madu menukarkan nektar kepada madu melalui proses regurgitasi, dan menyimpan ia sebagai sumber makanan utama dalam lilin sel kom dalam haif mereka. Amalan ternakan lebah menggalakkan penghasilan lebihan madu di haif agar lebihan madu tersebut boleh dituai dari koloni.

RESEPI KEPAK AYAM GORENG MADU DAN SOS
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
10 keping kepak ayam
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih - ketuk
1 sudu besar halia dicincang
1 sudu besar sos ikan
sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
Sedikit madu


PROSES MASAK
Panaskan minyak dalam kuali.Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.


Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semuakepak ayam  masak 

No comments:

Post a Comment