Wednesday, November 29, 2017

RESEPI IKAN PERCIK

IKAN BAKAR
Ikan Bakar merupkan sebuah hidangan ikan atau bentuk lain makanan laut dibakar menggunakan arang masakan Indonesia, Malaysia dan banyak dari negara-negara Asia Tenggara lain. Biasanya, dagingnya marinated (dengan rempah dan kadang-kadang sambal belacan) dan kemudian digril; kadang-kadang dengan daun pisang di antara makanan laut dan pinggan panas. Sesetengah bentuk makanan laut selain ikan termasuk sotong dan ikan pari.

RESEPI IKAN PERCIK 


BAHAN BAHAN
Bahan bahan
Ikan kembung
1/2 asam keping
1/2 sudu teh gula
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa


BAHAN KISAR
6 cili kering
6 bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia

PROSES MASAK
Ikan disapu garam dan kunyit dan dicucuk dengan lidi sebelum dibakar atas dapur arang.

Kisar cili kering, bawang merah, kunyit hidup dan halia. bersama santan.  Masak  hingga pekat. Masukkan garam, gula dan asam keping.  

Kuah percik dilumur pada ikan yang dibakar.  Bakar lagi dan lumur lagi berulang ulang sehingga percik melekat pada ikan.

No comments:

Post a Comment