Wednesday, November 29, 2017

RESEPI ROTI CANAI

ROTI CANAI
Roti canai atau roti jenis leper yang berbentuk bulat ini, merupakan satu makanan kegemaran di Malaysia. Ia dimakan sebagai makanan pagi, tengahari, petang, dan malam. Sering kali dimakan bersama dengan teh tarik, atau teh ais.Biasanya dihidangkan dengan kuah dal atau parpu atau kari dengan sambal ikan bilis

Penggunaan perkataan canai dalam bahasa Melayu dibelakang roti adalah hasil dari tingkahlaku pencanai roti tersebut dalam meleperkan, menganginkan dan menebar doh roti. Ada juga menyatakan perkataan canai dibelakang roti ini asalnya dari jenis dal yang digunakan bersama roti ini, yakni "Channal". Pada versi yang lain, perkataan canai ini datangnya dari nama bandar Chennai, India disebabkan ramai pencanai roti ini kebanyakkan berasal dari sana pada ketika kebanjiran orang India di Malaysia

RESEPI ROTI CANAI

BAHAN BAHAN1
1 kg tepung gandum
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan susu pekat
1 biji telur

BAHAN 2
1 1/2 hingga 2 cawan air
1 sudu makan garam


CARA-CARANYA
Satukan bahan-bahan 1 hingga betul-betul sebati.

Campurkan air dengan garam dan kacau hingga garam hingga larut.

Masukkan air garam sedikit demi sedikit sambil diuli hingga membentuk doh yang lembut dan licin.

Bahagikan doh kepada bebola kecil dan bulat-bulatkan. Buat hingga habis.

Lumurkan bebola dengan marjerin dan simpan dalam besen atau bekas bertutup, sekurang-kurangnya 2 jam.

Sapukan dulang dengan minyak, tebar dan jadikan roti canai. Goreng hingga masak.


Nikmati dengan kuah kari/ kuah dal.

No comments:

Post a Comment