Wednesday, November 29, 2017

RESEPI RESEPI DAGING PRUN

PRUN
Prun adalah buah plum yang dikeringkan bagi sebarang kultivar, kebanyakannya Prunus domestica atau Plum Eropah. Penggunaan istilah untuk buah-buahan segar adalah lapuk dan tidak terpakai kecuali apabila digunakan untuk jenis yang ditanam untuk pengeringan

Kebanyakan prun kering adalah kultivar biji yang terkelopak (biji mudah untuk dikeluarkan), sedangkan sebahagian besar plum lain ditanam untuk kegunaan segar adalah biji terkatup (biji adalah lebih sukar untuk dibuang).

RESEPI RESEPI DAGING PRUN
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
600 gm daging [potong nipis]
1/2 cawan buah prune [buangkan biji dan mesin halus]
5 s/b sos tomato
4 s/b kicap pekat
2 s/b cili mesin
2 s/b rempah kari
4 s/b minyak
1/2 cawan air
garam

bahan mesin
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
2 inci halia

PROSES MASAK
Daging dibersihkan dan gaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin dan kicap pekat. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.


Masukkan daging. Kacau rata. Biarkan masak sehingga daging lembut. Masukkan buah prune mesin dan garam. Biarkan sehingga kuah pekat. Hidangkan bersama nasi putih atau nasi minyak atau beriani.

No comments:

Post a Comment