Thursday, November 30, 2017

RESEPI KARI IKAN BAWAL HITAM

KARI
Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara.

Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.

RESEPI KARI IKAN BAWAL HITAM
SEKADAR HIASAN

BAHAN BAHAN
300gm ekor ikan bawal hitam - dipotong 2 atau 3 bahagian
4 sudu makan rempah kari ikan - dicampur dengan sedikit air supaya menjadi pes yang pekat
2 sudu teh herba campur
2 tangkai daun kari
2 biji cili hijau - dipotong 1 inci
1 ibu jari asam jawa - dicampur dengan 1 mangkuk air
1 mangkuk santan
10 biji kacang bendi

BAHAN DIHIRIS NIPIS:
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar - saiz sederhana
1 inci halia

PROSES MASAK

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan hiris hingga wangi.

Masukkan rempah kari ikan, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga kari pecah minyak. Pastikan sentiasa dikacau supaya kari tidak berkerak.

Masukkan air asam jawa dan santan. Kacau rata hingga kuah mendidih. Masukkan garam dan sedikit perasa. Masukkan ikan dan bendi. Kacau rata dan tutup kuali sebentar 


Rasa garamnya. Bolehlah ditutup apinya.

No comments:

Post a Comment