Tuesday, November 28, 2017

RESEPI TOMYAM CAMPUR

TOMYAM

Tom yam (bahasa Lao: ຕົ້ມຍຳ [tôm ɲam]; Bahasa Thai: ต้มยำ, [tôm jam], tom yam dalam "Royal Thai General System of Transcription") adalah nama bagi dua hidangan sup atau berkuah yang serupa yang berasal dari Laos dan Thailand. Versi DiRaja Laos termasuk secubit nasi di dalam sup, sementara versi biasa Laos yang lain dan versi Thailand tidak memasukkan nasi sebagai salah satu bahannya. Tom yam dihidangkan secara meluas di negara berjiranan seperti Malaysia, Singapura, dan Indonesia, dan telah dipopularkan ke seluruh dunia

RESEPI TOMYAM CAMPUR 
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
6 ekor udang
2 ekor sotong
200gm isi ayam dan daging
2 batang serai - titik
2 inci halia-  ketuk
1 inci lengkuas-  ketuk
1 biji bawang holland
10 biji cili api di tumbuk kasar
2 biji buah tomato
2 biji limau nipis di ambil jusnya
Garam secukup rasa
sayur seperti carrot, bunga kobis, jagung
1 pek cendawan tiram di koyakkan
daun ketumbar


PROSES MASAK
Sediakan periuk Masukkan air agak bahan yang kita sediakan.   Biarkan mendidih, masukkan pula serai, halia, lengkuas, cili api  dan biar kan mendidih sebentar.

Kemudian masukkan pula bawang holland, tomato dan sayur jika ada Dah mendidih semula, baru masukkan bahan seperti udang, sotong, isi ayam.

Akhir sekali baru masukkan cendawan tiram dan juga jus limau tadi.  Masukkan garam daun ketumbar.  Kacau rata.  Rasa kena seimbang, masin, masam kena cukup. 


Siap. boleh la di hidang.

No comments:

Post a Comment