Tuesday, November 28, 2017

RESEPI SOTONG MASAK KUNYIT

KUNYIT

Kunyit (Curcuma longa) merupakan sejenis rempah yang banyak digunakan dalam kari dan masakan lain Asia Selatan. Kunyit juga digunakan untuk memberi warna kuning pada masakan.Selain kegunaan kepada masakan, kunyit juga terkenal di kalangan masyarakat Melayu dan India dengan khasiatnya sebagai ubat pembersih dalaman badan dan mencantikkan kulit. Di samping itu daun serta bunga kunyit bagi sesetengah masyarakat Melayu memang digemari sebagai ulam.

RESEPI SOTONG MASAK KUNYIT  

BAHAN BAHAN
500gm kilo sotong  di hiris kasar.
6 biji cili api di belah dua
1 biji bawang holland di hiris kasar
3 helai daun ketumbar
1 batang serai
2 sudu makan sos tiram
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Serbuk Lada hitam


PROSES MASAK
Sotong yang telah di bersihkan di hiris kasar, kemudian di gaulkan dengan sedikit serbuk kunyit.Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak masak.

Masukkan sotong dan goreng sehingga masak.  Masukkan bawang holland, serai cili dan juga sos tiram.  Gaul rata kesemua bahan.


Masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali taburkan serbuk lada hitam.  Matikan api.

No comments:

Post a Comment