Wednesday, November 29, 2017

RESEPI MASAK PINDANG IKAN PARI

PINDANG

Pindang merupakan hasil olahan ikan dengan cara kombinasi perebusan (pemasakan) dan penggaraman. Produk yang dihasilkan merupakan produk awetan ikan dengan kadar garam rendah.

pindang memiliki pengertian "ikan yg digarami dan dibumbui kemudian diasapi atau direbus sampai kering agar dapat tahan lama".Setelah selesai pemasakan, biasanya wadah di mana ikan disusun langsung digunakan sebagai wadah penyimpanan dan pengangkutan untuk dipasarkan.

RESEPI MASAK PINDANG IKAN PARI
sekadar hiasan
BAHAN BAHAN
6 ketul ikan pari
2 biji tomato
sedikit daun kesum
1 batang serai
1 keping asam keping
sedikit air
Garam

BAHAN DITUMBUK SEDIKIT
2 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah

PROSES MASAK
Tumbuk bahan separuh lumat. Masukkan ke dalam periuk.

Masukkan air, serai, asam keping dan daun kesum ke dalam periuk.


Panaskan sehingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa.Masukkan ikan dan apabila ikan sudah masak, masukkan tomato dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment