Thursday, November 30, 2017

RESEPI SAMBAL TEMPOYAK

TEMPOYAK
Tempoyak dibuat daripada isi buah durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak dimakan begitu sahaja tetapi selalunya dibuat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak.

Tempoyak sangat terkenal di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat terkenal.

Tempoyak juga terkenal di Indonesia (terutama di Palembang, Sumatera dan Kalimantan).

RESEPI SAMBAL TEMPOYAK
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
20 biji  cili api
1 1/2 sudu teh garam
2 sudu makan tempoyak


PROSES PENYEDIAAN

Tumbuk cili api dan garam hingga lumat. Masukkan tempoyak dan gaul rata. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment