Wednesday, November 29, 2017

RESEPI GULAI TULANG REBUNG MADU

GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas
RESEPI GULAI TULANG REBUNG MADU
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
1 kilo tulang  daging lembu - dibersihkan dan direbus hingga empuk dagingnya.
1 bungkus rempah kari daging - dicampur dgn sedikit air
2 cawan santan
Rebung madu
Sedikit minyak utk menumis
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS
2 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
halia- dimayang
daun kari
kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih

PROSES MASAK
Panaskan minyak dlm periuk. Tumiskan bahan tumis hingga naik bau dan kekuningan.

Masukkan rempah. Kacau rata. Masukkan  daging tulang lembu bersama air rebusannya, rebung dan sedikit air.

Masak sehingga naik minyak dan rempah masak. Masukkan santan dan garam secukup rasa.


Kacau rata. Biarkan mendidih selama 5 - 10 minit. Perlahankan api.  Angkat dan sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment