Wednesday, November 29, 2017

RESEPI GULAI IKAN TENGGIRI INDONESIA

GULAI
Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.

Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.

RESEPI GULAI IKAN TENGGIRI INDONESIA
SEKADAR HIASAN
BAHAN BAHAN
500gm isi keping ikan tenggiri
3 sudu besar santan
2 biji tomato potong 4
1 keping asam keping
air secukupnya
sebatang serai ketuk
2 helai daun limau purut koyak-koyakkan

BAHAN KISAR
5-6 batang cili merah-buang biji spy tak pedas
6 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
2 biji buah keras-untuk memekatkan kuah
sedikit halia
sedikit lengkuas
sedikit kunyit hidup

PROSES MASAK
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan serai dan daun limau purut dan goreng hingga sedikit garing


Masukkan air dan ikan. Kemudian masukkan santan dan kacau sekali sekala supaya santan tak pecah bila ikan masak, masukkan garam secukup rasa

No comments:

Post a Comment