Thursday, November 30, 2017

RESEPI SAMBAL CILI API SOTONG

SAMBAL
Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan

Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah.di sana.

RESEPI SAMBAL CILI API SOTONG

BAHAN BAHAN
500g sotong - cuci dan potong cincin
1 biji bawang besar - belah dua dan hiris kasar.
1 keping asam gelugor

BAHAN KISAR
Segenggam cili api
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 batang serai - hiris nipis
2 helai daun kunyit - hiris nipis

PROSES PENYEDIAAN

Didihkan air dalam periuk. Bila dah mendidih, masukkan sotong selama 2 minit. Kemudian sejatkan.

Dalam kuali, panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi dan agak garing.Masukkan asam keping.  Masukkan sotong celur, bawang besar, garam dan sedikit serbuk perasa. Gaul rata.


Bila bawang besar sudah layu, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment