Gulai ialah masakan
bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya
adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak
lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan
sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau
orang-orang Minangkabau.
Kini terdapat
beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal
yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat
juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan
hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut
selera masing-masing yang tidak tahan pedas.
GULAI AYAM
KAMPUNG DAN BETIK MUDA
BAHAN-BAHAN
1 sudu besar biji ketumbar *
1 sudu besar jintan manis*
1sudu besar jintan putih *
1/2 sudu besar lada hitam*
5 tangkai cili kering*
Sangai bahan2 bertanda* smp cili kering jd rapuh.. api slow je
kisar kering smp halus(ketepikan)
1 ekor ayam kpg
sebelah betik muda@mangkal
4 ulas bwg merah kecik*
3 ulas bwg putih*
1 inci halia*
3 kpg asam keping
4 sudu besar rempah kari daging(apa2 brand pun blh)
sekilo santan
garam
minyak masak
PROSES PENYEDIAAN
kisar @ tumbuk bahan2 bertanda* bwg dgn halia dan tumis bahan2 kisar td smp garing
Bancuh rempah yg disangai td dgn serbuk kari jadikan pes. masuk
dlm bahan yg ditumis td.. masak smp pecah minyak
Masukkan ayam.. biar sekejap smp air ayam keluar dan masukkan
santan dan asam keping
Masukkan betik muda td.. tunggu smp mendidih tutup api. jgn masak
lama sgt nt betik jd lembik
No comments:
Post a Comment