Sunday, March 11, 2018

GULAI AYAM KAMPUNG DAN BETIK MUDA

Gulai ialah masakan bersantan yang mengandungi daging, ikan dan lain-lain dengan ramuan utamanya adalah lada api, kunyit hidup, serai dan santan. Gulai dipanggil masakan masak lemak di luar Negeri Sembilan.
Gulai berasal daripada Sumatera, Indonesia dan tersebar ke kawasan sekitar khususnya di Malaysia, Singapura dan Brunei hasil daripada tradisi merantau orang-orang Minangkabau.

Kini terdapat beberapa variasi masakan gulai. Resepi asalnya menggunakan rempah ratus asal yang hidup tumbuh di Asia Tenggara seperti kunyit, lada api dan serai. Terdapat juga yang turut menggunakan bawang dalam masakan gulainya. Ini berkemungkinan hasil pengaruh daripada India. Penambahan gula juga adalah biasa mengikut selera masing-masing yang tidak tahan pedas.


GULAI AYAM KAMPUNG DAN BETIK MUDA
BAHAN-BAHAN

1 sudu besar biji ketumbar *
1 sudu besar jintan manis*
1sudu besar jintan putih *
1/2  sudu besar lada hitam*
5 tangkai cili kering*
Sangai bahan2 bertanda* smp cili kering jd rapuh.. api slow je
kisar kering smp halus(ketepikan)
1 ekor ayam kpg
sebelah betik muda@mangkal
4 ulas bwg merah kecik*
3 ulas bwg putih*
1 inci halia*
3 kpg asam keping
4 sudu besar rempah kari daging(apa2 brand pun blh)
sekilo santan
garam
minyak masak

PROSES PENYEDIAAN
kisar @ tumbuk bahan2 bertanda* bwg dgn halia dan tumis bahan2 kisar td smp garing

Bancuh rempah yg disangai td dgn serbuk kari jadikan pes. masuk dlm bahan yg ditumis td.. masak smp pecah minyak

Masukkan ayam.. biar sekejap smp air ayam keluar dan masukkan santan dan asam keping

Masukkan betik muda td.. tunggu smp mendidih tutup api. jgn masak lama sgt nt betik jd lembik

No comments:

Post a Comment