Thursday, March 15, 2018

IKAN TONGKOL MASAK KARI


Ikan aya atau tongkol kerai, Katsuwonus pelamis, ialah ikan perciform sederhana dalam famili tuna, Scombridae. Ia juga dikenali sebagai aku, bonito artik, mushmouth, oceanic bonito, tuna berjalur, atau ikan victor. Ia membesar sehingga 1 m (3 kaki). Ia adalah ikan pelagik kosmopolitan dijumpai di perairan tropika dan panas-sederhana. Ia adalah spesies yang sangat penting untuk perikanan

IKAN TONGKOL MASAK KARI
BAHAN BAHAN
500gm ikan Tongkol.Bersihkan dan potong bulat
kayu manis, buah pelaga, bunga cengkeh, bunga lawang
sedikit bawang merah dan bawang putih (dihiris halus @ dimayang)
serbuk kari (adabi pakai yang daging punya)
minyak santan

BAHAN BAHAN KISAR
bawang merah
bawang putih
halia

PROSES PENYEDIAAN
ikan tongkol direbus terlebih dahulu bersama garam, ajinomoto, asam keping dan  sedikit gula

Panaskan minyak,bahan yang dihiris halus @ mayang tadi sehingga layu,dan masukkan bahan yang diblender tadi bersama serbuk kari

Tumis sehingga naik bau dan masukkan kayu mianis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, tumis sehingga masak

masukkan ikan yang sudah direbus tadi. masukkan santan. masukkan garam, gula, asam keping dan gula melaka dan kacau sehingga masak dan pecah minyak

sesuai dimakan bersama nasi dagang ,kalau tak cukup ikan tongkol tadi jika kuah masih banyak rebus telus dan letak didalam kuah tadi, boleh juga dimakan bersama nasi dagang..


No comments:

Post a Comment