Ikan aya atau tongkol
kerai, Katsuwonus pelamis, ialah ikan perciform sederhana dalam famili tuna,
Scombridae. Ia juga dikenali sebagai aku, bonito artik, mushmouth, oceanic
bonito, tuna berjalur, atau ikan victor. Ia membesar sehingga 1 m (3 kaki). Ia
adalah ikan pelagik kosmopolitan dijumpai di perairan tropika dan
panas-sederhana. Ia adalah spesies yang sangat penting untuk perikanan
IKAN TONGKOL MASAK KARI
BAHAN BAHAN
500gm ikan Tongkol.Bersihkan dan potong bulat
kayu manis, buah pelaga, bunga cengkeh, bunga lawang
sedikit bawang merah dan bawang putih (dihiris halus @ dimayang)
serbuk kari (adabi pakai yang daging punya)
minyak santan
BAHAN BAHAN KISAR
bawang merah
bawang putih
halia
PROSES PENYEDIAAN
ikan tongkol direbus terlebih dahulu bersama garam, ajinomoto,
asam keping dan sedikit gula
Panaskan minyak,bahan yang dihiris halus @ mayang tadi sehingga
layu,dan masukkan bahan yang diblender tadi bersama serbuk kari
Tumis sehingga naik bau dan masukkan kayu mianis, bunga cengkih,
bunga lawang, buah pelaga, tumis sehingga masak
masukkan ikan yang sudah direbus tadi. masukkan santan. masukkan
garam, gula, asam keping dan gula melaka dan kacau sehingga masak dan pecah minyak
sesuai dimakan bersama nasi dagang ,kalau tak cukup
ikan tongkol tadi jika kuah masih banyak rebus telus dan letak didalam kuah
tadi, boleh juga dimakan bersama nasi dagang..
No comments:
Post a Comment