Wednesday, March 14, 2018

KERABU PUCUK BETIK DENGAN KERANG

Pucuk daun betik digunakan secara tradisional oleh para dukun-dukun melayu dalam memberi rawatan sakit-sakit yang berkaitan darah yang selalunya berpunca dari nyamuk.

Khasiat pada pucuk daun betik didapati secara kajian klinikal oleh Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) terhadap jus daun betik bagi pesakit denggi (denggi tidak berdarah dan denggi berdarah kelas satu) menunjukkan pengambilan 30 mililiter (ml) atau dua sudu besar jus daripada dua daun betik matang setiap hari, selama tiga hari menaikkan jumlah platelet.

KERABU PUCUK BETIK DENGAN KERANG
BAHAN BAHAN
1 ikat pucuk betik.
1/2 kilo kerang
5 sudu kerisik
1 cawan pati santan
1 biji bawang besar dihiris
1/2 cili besar dihiris
5 biji cili api
Asam jawa
Seinci belacan
1 camca kecil garam
1 sudu makan gula

PROSES PENYEDIAAN
Rebus pucuk betik hingga empuk. Ada yang beri petua nak hilangkan pahit rebus dgn pucuk jambu.

Rebus kerang dan kupaskan. Tumbuk cili api dgn belacan.

Masukan asam jawa ke dlm santan dan picitkan. Buang hampas asam jawa. Masukan garam dan gula.

Masukan hirisan bawang, cili besar dan kerang. Gaulkan hingga sebati.

Masukan pucuk betik ke dlm mangkuk dan kemudian tuangkan bancuhan kerabu  ke atas pucuk betik dan gaulkan.

Siap utk dihidangkan. Selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment