Pucuk daun betik digunakan secara tradisional oleh para
dukun-dukun melayu dalam memberi rawatan sakit-sakit yang berkaitan darah yang
selalunya berpunca dari nyamuk.
Khasiat pada pucuk daun betik didapati secara kajian klinikal oleh
Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) terhadap jus daun betik bagi pesakit
denggi (denggi tidak berdarah dan denggi berdarah kelas satu) menunjukkan
pengambilan 30 mililiter (ml) atau dua sudu besar jus daripada dua daun betik
matang setiap hari, selama tiga hari menaikkan jumlah platelet.
KERABU PUCUK BETIK
DENGAN KERANG
BAHAN BAHAN
1 ikat pucuk betik.
1/2 kilo kerang
5 sudu kerisik
1 cawan pati santan
1 biji bawang besar
dihiris
1/2 cili besar
dihiris
5 biji cili api
Asam jawa
Seinci belacan
1 camca kecil garam
1 sudu makan gula
PROSES PENYEDIAAN
Rebus pucuk betik
hingga empuk. Ada yang beri petua nak hilangkan pahit rebus dgn pucuk jambu.
Rebus kerang dan kupaskan. Tumbuk
cili api dgn belacan.
Masukan asam jawa ke dlm santan
dan picitkan. Buang hampas asam jawa. Masukan garam dan gula.
Masukan hirisan bawang, cili
besar dan kerang. Gaulkan hingga sebati.
Masukan pucuk betik ke dlm
mangkuk dan kemudian tuangkan bancuhan kerabu ke atas pucuk betik dan
gaulkan.
Siap utk dihidangkan. Selamat
mencuba.
No comments:
Post a Comment