Kari
ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh,
India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di
Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada
India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat
"Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah
British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di
Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli
masing-masing di sana.
Istilah
"curry" dalam bahasa Inggeris berasal daripada perkataan bahasa Tamil
yang merujuk kepada mana-mana satu hidangan sampingan yang dimakan bersama-sama
dengan nasi. Selain itu, daun kari yang dikenali dalam bahasa Tamil
sebagai 'karuvapillai' (secara harfiahnya bermaksud "daun hitam")
digunakan dalam berbagai-bagai hidangan umum di India Selatan yang diperbuat
daripada sayur-sayuran atau daging dan biasanya, dimakan dengan nasi.
RESEPI KAMBING GORENG
BEREMPAH
BAHAN-BAHAN
500gm
daging kambing (dipotong2 )
2sb
rempah kari
2sb
rempah kurma
1st
serbuk pati ayam
garam
dan gula secukupnya
sedikit
minyak
BAHAN YANG DIKISAR
1
batang serai
3biji
bawang putih
1
biji bawang besar
2in
halia
1in
lengkuas
air
secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Daging
kambing direbus dengan air hingga separuh lembut. Buangkan airnya, rebus lagi
dengan air yang lain didalam kuali.
Masuk
bahan yang dimesin, rempah kari, rempah kurma, kiub ayam, rebus hingga lembut
dan kering.
Masukkan
sedikit minyak, goreng kambing tadi hingga sebati dan masukkan garam dan gula.
Bila
betul2 dah kering dan rempahnya sebati, tutup api. Sedap dimakan dengan nasi
putih, roti dan juga nasi impit.
No comments:
Post a Comment