Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿
KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut
yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari
China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui
zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang
boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding,
biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi
atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
RESEPI KUIH TELAGA EMAS
JAGUNG
BAHAN BAHAN
1 cawan tepung pulut
1 cawan air
4 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau
sedikit garam
# kisarkan daun
pandan dan tapis ambil airnya
LANGKAH 1:
Masukkan tepung pulut
ke dalam besen dan tuangkan daun pandan dan uli tepung sehingga menjadi doh
lembut.
LANGKAH 2 :
Sapukan minyak pada acuan kuih
lompang, supaya kuih bila masak ia tidak melekat.
Ambil doh, tekankan dalam acuan
hingga menjadi bentuk telaga.
ISI DALAM (FILLING)
1 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung
jagung
1/2 sudu tepung
gandum
3 sudu gula
1 biji telur
sedikit pewarna
kuning telur
Jagung tin untuk inti
LANGKAH 3:
Kisarkan santan,
tepung jagung, tepung gandum gula, telur dan pewarna kuning.
Masukkan jagung ke
dalam acuan dan tuangkan bancuhan tepung jagung.
Kukus 15-20 minit.
Sejukkan dan boleh keluarkan dari
acuan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment