Wednesday, March 14, 2018

RESEPI KUIH TELAGA EMAS JAGUNG

Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.


RESEPI KUIH TELAGA EMAS JAGUNG
BAHAN BAHAN
1 cawan tepung pulut
1 cawan air
4 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau
sedikit garam
# kisarkan daun pandan dan tapis ambil airnya

LANGKAH 1:
Masukkan tepung pulut ke dalam besen dan tuangkan daun pandan dan uli tepung sehingga menjadi doh lembut.

LANGKAH 2 :
Sapukan minyak pada acuan kuih lompang, supaya kuih bila masak ia tidak melekat.

Ambil doh, tekankan dalam acuan hingga menjadi bentuk telaga.

ISI DALAM (FILLING)
1 cawan santan pekat
1/2 cawan tepung jagung
1/2 sudu tepung gandum
3 sudu gula
1 biji telur
sedikit pewarna kuning telur
Jagung tin untuk inti

LANGKAH 3:
Kisarkan santan, tepung jagung, tepung gandum gula, telur dan pewarna kuning.

Masukkan jagung ke dalam acuan dan tuangkan bancuhan tepung jagung.

Kukus 15-20 minit.


Sejukkan dan boleh keluarkan dari acuan dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment