Biskut ialah sejenis kuih kering yang dibakar, biasanya leper, nipis, dan
rangup dimakan. Biskut ialah istilah yang biasanya digunakan untuk pelbagai
produk makanan dibakar yang berasaskan tepung. Istilah ini digunakan untuk dua
produk yang berbeza di Amerika Utara, Negara-Negara Komanwel dan Eropah. Untuk
senarai jenis, sila lihat senarai biskut.
Dalam bahasa Inggeris Komanwel dan bahasa
Inggeris Hiberno, biskut yang merupakan produk kecil yang dibakar keras yang
akan dipanggil sama ada "cookie" atau "cracker" di Amerika
Syarikat dan kadang-kadang "cookie" dalam bahasa Inggeris Kanada. Biskut di United Kingdom, Isle of Man dan Ireland mungkin tidak manis atau
manis, seperti biskut coklat, digestives, hobnobs, kacang halia, teh kaya,
bourbons dan krim kastard. Dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Komanwel dan Ireland,
istilah "cookie" biasanya merujuk kepada satu jenis biskut (cookie
coklat cip). Bagaimanapun ia boleh juga merujuk kepada jenis biskut atau roti
tertentu oleh penduduk tempatan.
RESEPI CORNFLAKES MADU
BAHAN BAHAN
Butter 250g
Madu agak2 (utk jdkan
gam)
Cornflakes 500g
PROSES PENYEDIAAN
Cairkan butter,
masukkan madu..masukkan cornflakes..kacau rata..masuk paper cup..bakar dlm
oven..150cc dlm 5-10 min (bergantung pd oven masing)
No comments:
Post a Comment