Thursday, March 15, 2018

RESEPI RENDANG KERANG KACANG PANJANG

Rendang merupakan masakan daging yang disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, yang mana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atau ketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang.

Rasa dagingnya lembut dan sedap. Rendang amat terkenal dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri hari jadi dan sebagainya
BAHAN BAHAN
  • 2 kg kerang laut segar  - basuh bersih2, rebus dan kopek.. ketepikan
  • 2 biji kelapa - ambil pati santan
  • 1 -2 helai daun kunyit-dimayang nipis
  • 5 helai daun limau purut
  • 5 sudu besar kerisik-
  • 15 biji cili api - ketuk
  • 9 tangkai kacang panjang- basuh bersih,potong seperti biasa
  • 2 keping asam keping
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Aji – optional

BAHAN2 YG DIKISAR HALUS:
  • 7 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci lengkuas
  • 1 inci halia
  • 3 inci kunyit hidup
  • 3 batang serai - di potong nipis2 dulu ye sblm kisar
  • 5 sudu besar cili kisar

PROSES PENYEDIAAN
  • Panaskan sedikit minyak dalam kuali.Tumis semua bahan kisar tadi hingga naik bau dan masukkan daun limau purut ... Kacau semua bahan bagi rata dan biarkan hingga naik minyak.
  • Bila dah naik minyak,masukkan isi kerang, asam keping serta cili api..kacau seminit.
  • Masukkan santan pekat tadi serta kacau rata semua bahan.
  • Bila rendang hampir mengering masukkan kerisik, garam, gula & aji, kacang panjang serta daun kunyit.. kacau rendang hingga kacang panjang empuk..
  • kalau tak suka rendang terlalu kering bolehlah tutup api awal ye.. rasa dulu jgn lupa ye.. kalau dah cukup rasa boleh la di tutup api..





No comments:

Post a Comment