Thursday, March 15, 2018

RESEPI PUDING MILO LAPIS OREO

Puding adalah jenis makanan yang boleh jadi sama ada pencuci mulut yang manis atau hidangan savori. Perkataan puding adalah dipercayai datang dari bahasa Perancis boudin, yang berasal dari bahasa Latin botellus, yang bererti "sosej kecil", merujuk kepada daging bersalut yang digunakan dalam puding abad pertengahan Eropah

Di United Kingdom dan beberapa negara, perkataan puding boleh digunakan untuk menggambarkan kedua-dua hidangan manis dan savori. Kecuali yang layak, bagaimanapun, istilah sehari-hari penggunaan biasanya menandakan pencuci mulut; di United Kingdom, puding digunakan sebagai sinonim untuk pencuci mulut tentu. Puding manis yang pekat berasaskan kanji atau tenusu seperti puding nasi, kek kukus campuran seperti puding span Tetes dengan atau tanpa tambahan bahan-bahan seperti buah-buahan kering seperti dalam puding Natal. Hidangan savouri termasuk puding Yorkshire, puding hitam, puding lemak dan steak dan puding buah pinggang.

RESEPI PUDING MILO LAPIS OREO
BAHAN-BAHAN
10gram serbuk agar agar
750ml air
150g gula
1 tin susu cair (400ml)
3/4cawan milo
satu bungkus oreo (135g) - patahkan dua2

PROSES PENYEDIAAN
Masak serbuk agar2 dan air sehingga larut. Masukkan gula dan masak hingga larut. Masukkan susu cair kacau sebati hingga mendidih.

Bahagikan 2 bhgn dan 1 bhgn dicampurkan milo dan kacau hingga sebati.Bahagikan 1 bhgn milo kpd 2 bhgn. Masukkan 1 bhgn milo ke dlm acuan.

Apabila mengeras sedikit, tuangkan adunan putih tadi. taburkan biskut oreo.

Sejukkan sebentar sehingga mengeras sedikit kemudian tuangkan pula baki milo tadi.

Sejukkan sekejap dgn suhu bilik kemudian masukkan peti sejuk.
Potong dan Hidangkan.




No comments:

Post a Comment