Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan
sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang
berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati,
kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal.
Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
RESEPI CABAI DAGING
BAHAN BAHAN
300gm daging batang pinang
2 biji bawang besar
di mayang
3 kuntum bunga lawang
1 batang kecil kulit
kayu manis
3 tangkai daun kari
1 cawan pati santan
1 sudu besar kerisik
Garam, gula & aji
secukup rasa
* sebiji bawang besar
holland dihiris untuk di tabur setelah daging hampir masak..
PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang besar yg
telah di mayang. Masukkan cili blender, tumis hingga pecah minyak.
Masukkan kulit kayu manis &
bunga lawang serta daun kari. Masukkan daging yg telah di hiris nipis dan
sedikit air.. Klu kuah agak kering tambahkan air lagi, masak lah sehingga
daging empuk.
Bila kuah sudah agak
kering, masukkan santan dan tambahkan kerisik. Masukkan gula, garam dan aji
jika suka...Tunggu smpi kuah menjadi agak kering.
Akhir sekali tambahkan bawang
besar holland yg di potong bulat .
No comments:
Post a Comment