Puding adalah jenis
makanan yang boleh jadi sama ada pencuci mulut yang manis atau hidangan savori.
Perkataan puding adalah dipercayai datang dari bahasa Perancis boudin, yang berasal
dari bahasa Latin botellus, yang bererti "sosej kecil", merujuk
kepada daging bersalut yang digunakan dalam puding abad pertengahan Eropah.
Di United Kingdom dan
beberapa negara, perkataan puding boleh digunakan untuk menggambarkan kedua-dua
hidangan manis dan savori. Kecuali yang layak, bagaimanapun, istilah
sehari-hari penggunaan biasanya menandakan pencuci mulut; di United Kingdom,
puding digunakan sebagai sinonim untuk pencuci mulut tentu. Puding manis yang
pekat berasaskan kanji atau tenusu seperti puding nasi, kek kukus campuran
seperti puding span Tetes dengan atau tanpa tambahan bahan-bahan seperti
buah-buahan kering seperti dalam puding Natal. Hidangan savouri termasuk puding
Yorkshire, puding hitam, puding lemak dan steak dan puding buah pinggang.
Di Amerika Syarikat
dan beberapa bahagian Kanada, puding menandakan pencuci mulut berasaskan susu
manis yang sama dengan konsisten sama dengan kastard berasaskan telur, kastard
segera atau mousse, biasanya jenis yang komersial yang menggunakan tepung
jagung, gelatin atau agen kolagen yang serupa seperti garis produk jenama Jell‑
RESEPI
PUDING KOPI KURMA
BAHAN-BAHAN
20 grams serbuk agar-agar
1 tin susu cair
1/2 cwn gula
1.5 litre air
1 peket 3 in 1 kopi ( nk kaw buat 2 pkt)
7 biji kurma ( buang bj n potong kecil)
7 biji kurma ( buang bj n blend)
PROSES PENYEDIAAN
Masak air dan agar2 hingga larut. Masukkan kopi, gula dan susu
kacau hingga sebati dan mendidih. Masukkan pl kurma yg di blend. Masukkan ke
dlm acuan tabur kurma. Sejukkan...
No comments:
Post a Comment